Een project dat door middel van evocaties, tentoonstellingen, wandelingen en fietstochten het leven van seizoenarbeiders belicht, en de dorpsgemeenschap verbindt.
Bitter door de loodzware arbeid in weer en wind, de slechte arbeidsomstandigheden, de povere huisvesting, zoals het slapen in een koeienstal, het niet al te beste eten. Zoet door het samenhorigheidsgevoel in het dorp, de hechte vriendschappen, met af en toe een stevige ruzie, de kermis.
Rillaar was in het midden van de 19de eeuw tot in de jaren 1960 een echt seizoenarbeidersdorp. Seizoenarbeiders oogstten en dorsten graan, werkten in de biet en plukten erwten en bonen, maar ze werkten ook in conservenfabrieken, suikerraffinaderijen, in steenbakkerijen en in de mijnen. Dit project in en rond Rillaar met een evocatie (theater), expo, lezing, wandel- en fietstochten, wil niet alleen een levendige herinnering aan het verleden bieden, maar ook een gelegenheid zijn voor mensen om zich te verbinden met hun geschiedenis en elkaar.
Initiatiefnemer:Gidsenbond Aarschot LEADER-subsidies: € 3.030 Contactpersoon: Kris Vuerinckx - kris.vuerinckx@aarschot.be - 016 63 02 80 Looptijd: 2024 Locatie: De expo gaat plaatsvinden in de Kortakkerzaal in Rillaar (Aarschot). Wandel-en fietstochten met uitbreiding langs buur(deel)gemeenten zoals Tielt-Winge, Langdorp (Aarschot), Wolfsdonk (Aarschot).